Wat zie je en wat zie je niet?

foto in museum kopenhagen

In Kopenhagen, op de expositie van de Deense Persfoto van het jaar 2018 (gezien in het voorjaar van 2019) hing een mooie introductie tekst aan de muur.

De titel was: “What is there, and what isn’t“ – Wat is er en wat is er niet. 

Volgens de tekst hebben foto’s drie lagen: 1) wat je ziet op de foto, 2) de omstandigheden waarin de foto genomen is en 3) wat je gedachten zijn als je de foto ziet. 

Sommige bijkomende gedachten zijn algemeen, en andere kunnen heel persoonlijk zijn, waardoor bepaalde foto’s je meer doen dan andere. 

Daarnaast heeft alles twee kanten: een voorkant en een achterkant. Een oppervlakte en alles wat eronder zit. En het één is onlosmakelijk verbonden met het ander. Je brein verbindt meteen iets wat je ziet met wat je niet ziet. Zie je een foto van een feestje dan denk je aan de muziek of aan de vermoeide benen die je daarna kunt hebben. Zie je een moment uit een vakantie, dan denk je aan het vrije gevoel dat je daar had. Zie je een foto van een begrafenis, dan denk je aan het verdriet van de familie.

Alle foto’s zijn verhalen en het meest leuke, interessante aan foto’s zijn de vragen die erbij komen. Wat, wanneer, wie, hoe, en wat gebeurde er daarna?

Jaren 20 foto met 3 vrienden

Deze foto van de drie ‘zonnige’ mensen kwam ik tegen in een appartementengebouw in een wintersportplaats in Oostenrijk. Zo’n vrolijke foto. Er stond niet bij wie de mensen op de foto zijn; misschien was het de vrouw, ooit eigenaresse van het gebouw? We zijn er zo snel niet achter gekomen. Maar je gaat wel fantaseren… had ze net een skiwedstrijd gewonnen? In de winter kan het ook zulk mooi weer zijn. Of is het een zomerse foto? En wie zijn die mannen? 

 

Zomaar een voorbeeld van wat een foto met je kan doen; je blijft er naar kijken.

Foto’s: ze zijn belangrijk om te bewaren. Analoog of digitaal, dat maakt niet uit. Met foto’s kun je verhalen vertellen, herinneringen ophalen, je brein en je gevoel aan het werk laten, in beweging houden. 

En dan natuurlijk mijn stokpaardje: als je je foto’s goed organiseert, en er goed voor zorgt, beleef je er het meeste plezier van. En je hoeft echt niet alle foto’s te bewaren. Bewaar alleen díe foto’s waar je iets mee hebt, of die een (compleet) verhaal vertellen. Het is niet erg om de andere foto’s weg te doen. En soms kan eén foto al genoeg zijn voor een heleboel herinneringen ☺

 

Ellen Massaro, professional foto organizer 

Foto Organizers Nederland

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.