Makkelijk en snel ruimte maken op je iPhone

Wanneer is een foto nog functioneel?

Herken je dat: even snel een foto maken van de plek waar je je fiets hebt neergezet in de stalling? Of het maken van een foto van dat ene boek of recept van een vriendin?
Super handig dat dat kan natuurlijk, daar is je telefoon óók voor. Ongemerkt gaat zo je telefoon wel aardig vollopen met foto’s. En omdat je waarschijnlijk iCloud gebruikt en ‘optimize storage’ hebt ingesteld, merk je er nauwelijks iets van.

Het gebruik van Artificial Intelligence (AI) oftewel Kunstmatige Intelligentie neemt toe, ook Apple kiest ervoor jou de mooiste momenten voor te schotelen. Kijk maar eens bij ‘Voor jou’ daar zie je alleen prachtige foto’s met mensen, natuur of andere mooie dingen.. En in het overzicht ‘jaren-maanden-dagen’ zie je alleen de echte ‘plaatjes’ langs komen. Alle ‘junk’ foto’s, informatie en teksten, zijn naar de achtergrond verhuisd.
Dit kan een voordeel zijn …

Als Professional Organizer houd ik wel van overzicht en bewust met ruimte omgaan en daarom wil ik je laten ontdekken hoe er de afgelopen jaren verschillend met foto’s en fotograferen is omgegaan.
Als je bij je jaaroverzichten kijkt en het huidige jaaroverzicht 2019-2020 vergelijkt met dat van 5 jaar geleden, jaaroverzicht 2014-2015, zul je waarschijnlijk een verschil zien in het soort foto’s dat je maakt. In mijn geval is duidelijk dat er veel meer functionele foto’s, foto’s met informatie die je gebruikt als reminder, tussen zitten. N.B. Het is inmiddels aardig opgeschoond 🙂

Screenshot van 2019 en 2020
Screenshot van 2014 en 2015

In mijn werk als organizer kom ik ook mensen tegen die last hebben van Teveel spullen. Ik bevraag hen dan of het nog een functie heeft; dus of het nog wel bewaard moet worden ?
Datzelfde zou je kunnen doen met je foto’s:
– scrol door je jaaroverzichten op zoek naar functionele foto’s. De foto’s met tekst kun je vaak snel herkennen aan een witte achtergrond.
– ook zou je kunnen kijken bij ‘Albums’ / Mediatypen en kies ‘Schermfoto’s’: als je daar op klikt heb je snel een overzicht van een deel van de ‘functionele’ foto’s. Scrol er doorheen en via ‘selecteer’ kun je snel kiezen en deleten! Let op het gaat hier over je iPhone; als je daar foto’s verwijderd, verwijder je ze ook uit de iCloud.

Dit zijn de makkelijke keuzes die snel gemaakt kunnen worden!
Als je je fiets weer hebt opgehaald uit de stalling, heb je die foto echt niet meer nodig 🙂

Tja, en wanneer ga je dat dan doen?
Het scheelt echt al als je dagelijks 3 minuten onderhoud pleegt: een routine aan het einde van de dag?
En soms heb je van die momenten dat je in de wacht zit: maak daar gebruik van, dat is ook heel functioneel! Zo dat scheelt weer!

2 reacties

 1. Alberto Webbink op 29/05/2021 om 11:50

  Dank voor de informatie,

  Ik heb veel dubbele foto`s honderden als het niet duizend zijn.
  Ik zou graag al die dubbelen foto`s willen verwijderen.
  Dan zou ik dus al die dubbele foto`s moeten aanvinken en verwijderen.
  Daar ben ik wel een dag mee bezig.

  • Monique Hendriks op 29/05/2021 om 14:08

   Misschien is het een idee om het ontdubbelen niet vanaf je iphone te doen. Als je de foto’s op een pc of laptop hebt staan is het makkelijker om een programmaatje erop toe te passen. Bijvoorbeeld Fast duplicate file finder. Succes!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.