Mooie foto’s maken met je mobiel!

Tegenwoordig maken we het meest digitale foto’s met een mobiele telefoon. Je hebt je telefoon altijd bij de hand, de telefooncamera’s worden steeds beter en het gewicht is vaak een stuk lichter dan een gewone camera. We maken ook de hele dag foto’s. Van de jongste naar school, wat we met de lunch eten, een plattegrond in het bos, de vertrektijden van de bus.

Als professional foto organizer kom ik heel veel slechte foto’s tegen. Hier volgen een aantal tips om mooie foto’s te maken met je mobiele telefoon.

Tip 1 – Een schone lens

Het is nogal een open deur, maar hoeveel foto’s mislukken er niet omdat er een vingerafdruk op de lens zit? Of een vliegje? Of zonnebrandcreme want je had jezelf net ingesmeerd? Zorg voor een schone lens. Gebruik een zacht doekje dat niet krast.

Tip 2 – Scherp stellen

Als je op het beeldscherm tikt, stelt je mobiele telefoon zelf scherp op die plek. Je kunt dus heel gemakkelijk spelen met welk deel van de foto scherp moet zijn en welk deel niet. Gaat het bijvoorbeeld om die persoon op de voorgrond of om die mooie boom iets verder weg.

Tip 3 – Maak scherpe foto’s

Nog een open deur, hoeveel wazige en bewogen foto’s maak je? Hou je mobiele telefoon stil, dus met twee handen vast. Als het even kan leun dan ergens op, bijvoorbeeld op een muurtje. Bij close-up foto’s is dat beslist nodig. Gebruik je ellebogen en handen als statief.

Tip 4 – Gebruik je oortjes

Met al dat getik op het beeldscherm kan het gebeuren dat je alsnog een bewogen foto krijgt. Om dit te voorkomen kun je je oortjes gebruiken. Daar moet dan wel een volumeregelaar op zitten. Door hierop te drukken stelt de camera zich scherp en maak je een foto.

Tip 5 – Doe een stap dichterbij

Je kunt je onderwerp dichterbij halen door in te zoomen. Doe dit niet. Gewone camera’s werken met optische zoom. Mobiele telefooncamera’s werken met digitale zoom. Dat betekent dat je foto korrelig zal worden. Dus lelijk. Doe liever een stap dichterbij.

Tip 6 – Resolutie

De resolutie is het aantal pixels op het scherm van je mobiele telefoon. Hoe hoger de resolutie, des te groter je foto’s worden. Dit geldt voor de afmetingen en de  bestandsgrootte. Oftewel, hoe hoger de resolutie, des te beter de kwaliteit van je foto’s. Als je een deel van de foto wilt uitsnijden en laten afdrukken, dan geeft een foto met hoge resolutie een beter resultaat. Check dus altijd je instellingen van je mobiele telefoon en kies de juiste resolutie.

Tip 7 - Goede belichting

Licht is heel belangrijk voor het maken van goede foto’s. Een mobiele telefoon is ongeschikt voor het maken van foto’s in het donker of tijdens grauwe winterdagen. Het mooiste licht is net na zonsopkomst of vlak voor zonsondergang. Zacht rood, geel en oranje roepen gevoelens op van warmte en geborgenheid. Daarentegen worden fel wit en blauw licht ervaren als koel en vervreemdend. Schaduwen worden bij dit licht hard en diepzwart. Geen succes dus … tenzij je juist een afstandelijke sfeer zoekt in je foto.

Tip 8 – Gebruik de witbalans

De witbalans is de belichtingscorrectie op verschillende lichtkleuren. Is het buiten zonnig? Bewolkt? Zit de vogel in de schaduw? Is het ’s nachts? Schemert het? Ben je binnen onder TL-licht? Dit kan je allemaal instellen. Als dat teveel werk is, kan je hem ook op AWB laten staan (Automatic White Balance). Dan zoekt je camera het zelf uit. Wel zo gemakkelijk.

Tip 9 - Zet de flitser uit

De flits van mobiele telefoons is erg hard en geeft bijna nooit mooie foto’s. Is het echt te donker? Probeer met een andere lamp het onderwerp in het licht te zetten.

Tip 10 – Burst

Bij de meeste mobiele telefoon- en tablet-camera’s schakelt de camera over naar de zogeheten burst- of continustand wanneer je de ontspanknop ingedrukt houdt. Het toestel blijft dan heel snel achter elkaar foto’s maken tot je de knop weer loslaat. De kans op een goede foto wordt zo groter. Wel zo leuk als je een snelle actie wilt vastleggen.

Tip 11 - Leer je mobiele camera kennen

De meeste mobiele telefoons hebben speciale en superhandige functies bij hun camera. De belangrijkste tip is natuurlijk oefenen en experimenteren. Oefen met licht en composities. Je zal zien dat je steeds sneller mooiere foto's maakt in alle omstandigheden.

Tip 12 – Terugvinden van je foto’s

Kijk regelmatig in je foto-galerij, eens per dag, eens per week. Verwijder dan alle slechte, bewogen of wazige foto’s. Als je de mooiste foto in een serie hebt gekozen, doe jezelf een lol en verwijder meteen alle soortgelijke foto’s van hetzelfde onderwerp. Wil je de vertrektijden van die bus nog bewaren? Of die plattegrond in het bos? Wees niet bang om foto’s weg te gooien. Niet nadenken, gewoon doen!

Wil jij ook eindelijk eens iets met al je foto’s? Als foto organizers denken én doen we graag met je mee. Bel of email ons gerust om er eens meer over te horen.

 

mooie foto's met mobiel

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.