Minder foto’s maken kan ook!

Oftewel: overweeg eens een 'Digital Photo Diet'

Wie van ons heeft al eens serieus bedacht om minder foto's te gaan maken? Volgens de statistieken worden er ieder jaar weer meer foto's gemaakt: in 2020 zijn er maar liefst
1,43 triljoen foto's gemaakt!

Op de 3-daagse online Conference van the Photo Managers vorige week was één van de sprekers Nicole Olds. Zij had het over een 'digital photo diet'; denk eens na over hoeveel foto's je eigenlijk 'nodig' hebt. Word je eens bewust van de hoeveelheid die je maakt en waarom?

Zie je het voor je, zo’n ‘knippende toerist’? Vroeger was dat een stereotype beeld van Chinese en Japanse toeristen die een weekje Europa ‘deden’ en alles via hun camera zagen.
Waarom: om maar niets te missen, Fomo?
Tegenwoordig, nu iedereen een iPhone-fotograaf is, zie je het overal om je heen. Bij allerlei evenementen, concerten, de Keukenhof, vakanties of dagjes uit loopt bijna iedereen met een bord, excuus camera, voor z’n kop.

Ook ik, ik geef het toe, maak me er wel eens schuldig aan. Het is toch ook een genot om te zien wat voor fantastische plaatjes je tegenwoordig met een iPhone of andere smartphone kunt maken. Echt een lust voor het oog!
Tuurlijk mag je van mooie plaatjes genieten, maar was dat het doel van je uitstapje?

Herken je deze voorbeelden? Al die sunsets of landschapsfoto’s, wel 10 of meer van hetzelfde uitzicht tijdens een vakantie. Natuurlijk zijn er mensen bij die er thuis voor gaan zitten om de mooiste uit te zoeken en de rest te verwijderen. Maar toch …

Kijk eens kritisch naar je foto’s; het ziet er fantastisch uit als je daar staat in dat berglandschap, maar de foto ervan komt vaak niet tot z’n recht.
En als je op Insta zit, loop jij tegenwoordig waarschijnlijk rond met een blik van ‘hoe zou het op Insta staan? ‘wat zal ik posten’?

Oplossing
Er is een oplossing, namelijk om te overwegen niet al die foto’s te schieten.
Hoe doe je dat? Eerst er eens even bij stil te staan, dat het ook anders kan.
Het gaat heel erg over bewustwording: Waar zijn we mee bezig? Hoe is het zover gekomen? Het is natuurlijk ook leuk en gratis en makkelijk tegenwoordig als je altijd je camera/iPhone in de aanslag hebt. Maar is dit wat we werkelijk willen?
De trend tegenwoordig is er één van ‘onthaasting’ ‘minimalisme’, de ervaring telt, genieten van het echte leven,‘ whale watching in plaats van whale ‘shooting’ etc.

Foto dieet
Als je dat inderdaad zou willen, minder foto’s maken, je de voordelen hiervan inziet, zet jezelf dan op een foto-dieet,

Bedenk tevoren hoeveel foto-(calorieën) je mag/wilt gebruiken, langzaam afbouwen is een manier: begin met minder foto’s te maken van één van je je favoriete onderwerpen, bijvoorbeeld je huisdier of bij gebrek aan een huisdier, je partner:
bereid je voor: kijk goed, welk beeld vind je belangrijk.
Ga de houding aannemen alsof je weer met een ‘rolletje van 36’ rondloopt, dat een foto kostbaar is, houd ruimte over om te leven, te ervaren en van het moment te genieten: 7 goede foto’s van een Barça trip met je zoon, wat een winst!

Nog een tip van Nicole Olds: “if you can google it, it does not belong on your camera roll!
Less is more; dat geldt niet alleen voor spullen, maar ook voor foto's. Het is immers ook nog een klus om ze te organiseren en te onderhouden.

Feast with your eyes and Shoot with your camera of your soul

1 reactie

  1. Elisabeth op 02/06/2021 om 08:56

    Goeie boodschap!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.