Hoe kies je foto-organizing software?

Het gebruik van foto organizing software heeft verschillende voordelen:

 • Betere ervaring met het bekijken van foto's
 • Je kunt verder ordenen door gebruik van trefwoorden of tags, slimme albums of verzamelingen
 • Je kunt foto's bewerken en filters toepassen
 • Je kunt favorieten met beoordelingen bepalen
 • Je kunt bijschriften en andere informatie toevoegen

Het nadeel is dat je misschien eerst het softwarepakket moet leren kennen of het moet aanschaffen. Of je loopt mogelijk tegen technische uitdagingen aan, afhankelijk van de leeftijd van het besturingssysteem of de snelheid van het internet.

Heb je wel eens op 'foto organizing software gezocht? De resultaten zijn overweldigend en op zijn minst verwarrend. Bovendien volgen veranderingen in softwarepakketten elkaar in hoog tempo op, waardoor het voor jou knap lastig wordt om een juiste keuze te maken.

We geven je informatie die je zal helpen bij het maken van de juiste keuze die bij jou en jouw fotoverzameling past.

Desktop Photo Organizers Software

A desktop photo organizer is een app of software die je kan downloaden en op jouw computer installeren.

 • Sommige softwarepakketten werken meteen met jouw mappenstructuur (de hub die je hebt aangemaakt) en passen meteen wijzigingen toe op de foto's in jouw mappen.
 • Sommige softwarepakketten zijn een toevoeging voor jouw mappenstructuur en interne database en brengen ondertussen wijzigingen in jouw foto's aan.
 • Sommige softwarepakketten zijn gepatenteerd en werken met hun interne database of catalogus.

Het werkproces wordt eenvoudiger als je een softwarepakket kiest dat werkt met jouw eigen mappenstructuur. Als je een gepatenteerd pakket kiest, moeten jouw foto's uit de hub eerst in het softwarepakket worden geïmporteerd. Geen enkel pakket is goed of fout; het gaat echt om je eigen persoonlijke voorkeur.

Desktop foto organizing software moet in ieder geval de volgende kenmerken hebben:

 • Is de software gebruiksvriendelijk en biedt het bedrijf handleidingen en een goede klantenservice?
 • Gebruikt de software een niet-destructieve bewerking (blijft de originele afbeelding behouden)?
 • Houdt de software zich aan de IPTC-normen voor het toepassen van metadata op jouw afbeeldingen?
 • Bevat de software belangrijke functies zoals keywording, een beoordelingssysteem, eenvoudige of geavanceerde bewerking, ondertiteling of storytelling, slimme albums, enz.?
 • Biedt de software een mooi beeld of diavoorstellingen?
 • Kan jouw software videoformaten ordenen?
 • Is het exporteren en delen van afbeeldingen makkelijk met deze software
 • Zijn jouw metadata intact als je jouw afbeelding(en) exporteert?

Online Photo Organizers Software

Online foto organizing pakketten zitten in de cloud en je hoeft alleen foto’s uit jouw hub te uploaden. In dit scenario verzend je een kopie van jouw foto's naar de online provider en bewaar je de originele afbeeldingen in jouw hub, die lokaal op jouw computer of externe harde schijf worden opgeslagen. Het grote voordeel hiervan is dat je automatisch een 2e backup van jouw fotocollectie maakt, die off-site is opgeslagen (= op een andere locatie dan jouw thuiscomputer of externe harde schijf). Wanneer we later backup-strategieën bespreken, zal dit voordeel duidelijk worden.

Naast enkele van de bovenstaande eigenschappen zijn hier enkele eigenschappen waaraan een online foto-organizer moet voldoen. Wanneer je een online provider kiest om jouw kostbare foto's op te slaan en te organiseren, hou dan in je achterhoofd dat je de veiligheid van jouw foto’s aan een bedrijf toevertrouwt. Enig onderzoek is dus op zijn plaats!

 1. Behoud je het eigendom van jouw afbeelding? Lees de kleine lettertjes!
 2. Heb jij de volledige zeggenschap over de privacy instellingen van jouw afbeeldingen en zijn ze gemakkelijk te begrijpen?
 3. Beschermt de provider jouw privacy met betrekking tot persoonlijke info? GRATIS services gebruiken gegevens voor advertentiedoeleinden en delen jouw informatie met derden.
 4. Houdt de provider metadata en de oorspronkelijke grootte van jouw afbeeldingen intact? Sommige services comprimeren jouw afbeeldingen en verwijderen metadata bij het uploaden.
 5. Stelt jouw provider een limiet aan ruimte? Sommige diensten stellen een limiet voor de hoeveelheid ruimte.
 6. Kan je gemakkelijk jouw foto's ophalen of downloaden als je ervoor kiest om de service te beëindigen? Sommige providers brengen kosten in rekening of stellen een limiet aan het aantal downloads.
 7. Biedt de providers key-wording, beoordelingen en een functie om map- of albums te organiseren. Hoe wordt deze informatie vastgelegd in de metadata? Sommige providers hebben zeer beperkte organisatie-mogelijkheden en voegen bij het downloaden geen metadata toe aan het beeldbestand.
 8. Beschikt jouw online provider over back-up verminderingen en beveiliging op hoog niveau?
 9. Biedt jouw provider een opvolgingsplan voor jouw foto's? Als jij komt te overlijden, heeft jouw familie dan toegang tot jouw account?

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.