5 Fotografie tips voor mooiere foto’s met je smartphone

smartphone-foto-tulpen

Tegenwoordig fotografeert iedereen de hele dag met zijn mobiele telefoon. Het feit dat je altijd herinneringen kunt vastleggen is natuurlijk prachtig, maar de hoeveelheid foto’s die dit oplevert kan soms nogal overweldigend zijn.

In dit artikel geef ik, Sjoerd Booij - oprichter van Fotografie Beginner, een aantal tips hoe je mooiere foto’s kunt maken met je smartphone.

Het doel hiervan is tweeledig. Mooiere foto’s, dat willen we allemaal natuurlijk. Belangrijker misschien is weten wat je doet tijdens het fotograferen. Dit zorgt ervoor dat je met minder “troep” blijft zitten. Bergen met foto’s waar je vervolgens weer doorheen moet om de lucky few te selecteren.

Als je tijdens het fotograferen weet waarom je een beeld wel of niet schiet, dan ben je het selectieproces al een stapje voor.

 

Laten we beginnen!

 

Tip 1 - Zoek naar kwaliteit van licht

Of je nou met een mobiele telefoon of spiegelreflex camera fotografeert, je zult rekening moeten houden met de kwaliteit van het licht dat je tot je beschikking hebt.

Wil je tijdens de vakantie mooie foto’s maken van een prachtige kerk, besef je dan dat het licht waar die kerk zich in bevindt gedurende de dag veranderd. Anders gezegd: de kwaliteit van het licht is niet de hele dag hetzelfde.

Om 12 uur ‘s middags, zeker in de zomer, staat de zon pal boven je hoofd. Dit zorgt ervoor dat er allerlei harde schaduwen vallen en het contrast soms overweldigend is.

Ga je daarentegen vroeg op pad of pas heel laat, dan is de zon alweer een stuk richting de horizon gezakt en valt het licht van de zijkant op de kerk. Dat geeft een stuk mooier beeld.

 

Tip 2 - Kies direct je favoriet

We kennen het allemaal. We zien iets moois dat we willen vastleggen en pakken de telefoon. Meestal blijft het niet bij 1 foto, maar maken we er 3,4,5 of nog meer.

Het leven gaat door en vervolgens staan er 5 of meer bijna identieke foto’s op je telefoon. Waarom zou je niet direct een favoriet uitkiezen en de rest gewoon weggooien? Juist, ik zou ook niet weten waarom niet!

Als je er een routine van maakt direct na het fotograferen je favoriet te kiezen, blijft je fotobibliotheek mooi schoon en geordend. Bijkomend voordeel is dat je een stuk sneller die ene mooie foto aan vrienden en familie kunt laten zien.

 

Tip 3 - Niet zoomen!

Ik zie het veel mensen doen. Zoomen met hun mobiele telefoon. Helaas zijn de camera’s in de meeste mobiele telefoons geen echte zoomlenzen, maar simpelweg het softwarematig dichterbij halen van het onderwerp.

De kwaliteit van dit soort foto’s is verre van goed te noemen. Het wordt vaak heel blokkerig en zeker niet geschikt om bijvoorbeeld een print van te maken.

Wat doe je dan wel? Lopen.. beweeg naar je onderwerp toe. Pak de benenwagen en haal het onderwerp die manier dichterbij. De kwaliteit van je foto’s zal een stuk vooruit gaan en het scheelt weer troep in je fotobibliotheek.

 

Tip 4 - Zet je flitser uit

Nog zo’n veelgemaakte “fout”. Standaard staat de flitser van je telefoon aan. Helaas zorgt dit meestal voor lelijke belichting en blaast het de sfeer totaal uit je foto.

Zet je flitser dus standaard UIT en gebruik hem alleen als het echt volledig donker is.

Overigens heeft een flitser sowieso weinig zin als je iets wilt fotograferen dat verder weg is dan een paar meter. Het licht van je flitser komt simpelweg niet tot die afstand en zal enkel de rug van de persoon die voor je staat verlichten 😉

 

Tip 5 - Maak de cameralens van je telefoon schoon

Veel mensen hebben hun mobiele telefoon in een zak of tas zitten. De cameralens is niet beschermd en wordt dus al snel vies en vettig. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de uiteindelijke foto.

De oplossing: maak de cameralens schoon voordat je een foto neemt. Soms hoeft het niet ingewikkeld te zijn! Het schoonmaken doe je het liefst wel met een zacht stukje stof, zodat je geen krassen maakt op de lens.

 

Samenvatting

Fotograferen met je mobiele telefoon is niet meer weg te denken. Om ervoor te zorgen dat je niet met een overweldigend aantal foto’s komt te zitten, is het verstandig te weten wat je aan het doen bent tijdens het fotograferen.

Zo maak je mooiere foto’s en hoef je achteraf minder door “troep” te zoeken naar de paar pareltjes die je hebt geschoten.

Zet je ook de stap om direct je favorieten te selecteren na het fotograferen, dan is jouw fotobibliotheek altijd netjes en is het een plezier om foto’s terug te kijken.

 

Succes met fotograferen!
Sjoerd Booij - oprichter Fotografiebeginner.nl

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.