Fotografeergedrag van reizigers

We zijn net terug van een waanzinnig mooie rondreis door Australië. Voor het eerst van ons leven sloten we aan bij een groepsreis en zo kreeg ik de kans om met flink wat reisgenoten te praten over hun fotografeergedrag en hun plannen met de foto’s van zo’n een gave reis. Om te beginnen met het meest unieke gedrag: twee reisgenoten maakten helemaal GEEN foto’s. ‘Ik doe er toch niets mee, dus waarom zou ik foto’s maken’, antwoordden ze mij, toen ik toch wel verbaasd hierover een vraag stelde. ‘Ik kan de schoonheid ook gewoon tot me nemen en onthouden, zonder er foto’s van te hebben.’ Hulde, chapeau, wat een wijsheid.

Nog een observatie: het fenomeen Instagram-waardige foto’s. De reisgidsen – ook niet wars van wat reclame voor hun mooie land – wisten wel wat Instawaardige plekjes. Ik realiseerde me dat we vaak dus helemáál niet zo origineel zijn. Over de foto bij dit stuk: de helft van onze groep ging even ‘liften’ langs een verlaten highway voor ‘a real nice picture for your Instagram’. We kregen ook nog een wijze raad, of dringend advies, want blijkbaar wordt de natuur weleens geweld aan gedaan voor een mooie foto. ‘Stenen opstapelen om een mooie foto te krijgen? Doe het niet!’ Die stenen horen zo niet te staan en hebben een ander doel in de biodiversiteit, aldus de gids.

Grosso modo maakten we met elkaar véél foto’s😊. Op sommige dagen per persoon wel 40. De meesten schoonden die foto’s ’s avonds al op. De nét niet scherpe kangoeroe werd meteen al weggegooid. Zo’n 20 à 30 foto’s per dag bleven vaak wel over. Maal 28 dagen, dan heb je toch gauw 700 à 800 foto’s van je vakantie.

Óns fotoplan werd door man Geert uitgevoerd: een dagelijks kort reisverslagje met wat fototoppertjes in PolarSteps, een handige app voor dit doel. Zo konden familie en vrienden direct meegenieten zonder dat we allemaal foto’s via WhatsApp hoefden te versturen. Het is ook gelijk de basis voor ons fotoboek, want via een vriendin hoorden we dat je vanuit PolarSteps makkelijk een fotoboek kan maken.

Nu we weer thuis zijn, gaan we eerst nog even kritisch door de foto’s. Van de foto’s die ‘te veel van het hetzelfde’ zijn of op een andere manier niet veel toevoegen, gooien we nog wat weg. Vervolgens voegen we nog wat foto's toe aan PolarSteps en tot slot wat schuiven in de automatische opmaak. Resultaat: een fotoboek waar wij blij van worden!

202303 Ingeborg Australie

8 reacties

 1. Marlies op 14/04/2023 om 17:56

  Super, ik ben benieuwd naar je verhalen. En je fotoboek ☺️.

 2. Annemarie Kersten op 14/04/2023 om 20:16

  Helemaal geen foto’s maken zou me nooit lukken: na een aantal jaren ben je toch wel veel vergeten, lijkt me. Als je dan nog eens kunt terugbladeren in oude albums, denk ik dat je toch weer heel wat momenten tegenkomt -zeker als je het fotoalbum combineert met dag- of logboekachtige notities- , die je van die ‘O ja-uitroepen’ ontlokken.
  Dank voor de tip van PolarSteps: misschien toch eens proberen. Maar: ik zie onderhand door de bomen het bos niet meer: Journiapp, Cewe, OnceUpon, Albelli en nu dan PolarSteps.
  Is er een beste?

  • Ingeborg Koot op 19/04/2023 om 08:34

   Beste Annemarie,
   Persoonlijk zou ik ook niet zonder foto’s (van zo’n reis) kunnen hoor.
   Maar ik vond de zelfkennis van deze reisgenoten zo interessant; weten dat je toch niet naar die foto’s gaat terugkijken en ervoor kiezen om ze dus ook niet te maken en heel intens het ‘beeld’ terplekke te observeren.
   Over Cewe en Albelli heb ik goede verhalen gehoord. De andere ken ik eerlijk gezegd niet.
   En PolarSteps is vooral een app om je reisverhalen en -foto’s mee te delen die vervolgens óók de mogelijkheid heeft om datgene wat je al gepost hebt (met wat mutaties), ook in een boek te laten afdrukken.
   Succes met je fotoplannen!
   Groeten, Ingeborg

  • Annemarie Kersten op 03/05/2023 om 21:45

   Jammer dat ik geen reactie van je krijg/kreeg op mijn vraag. Of heb ik ergens overheen gekeken?
   Hartelijke groet,
   Annemarie

   • Ingeborg Koot op 04/05/2023 om 09:23

    Beste Annemarie, ik stuur je even een mail naar je eigen mailadres
    Groeten, Ingeborg namens Foto Organizers Nederland

 3. Truus Koot-Soesbergen op 15/04/2023 om 14:10

  Ben benieuwd naar het fotoboek!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.