Foto formaten

Korte uitleg over foto formaten:

RAW

Een RAW file is van heel hoge kwaliteit waar alle info in bewaard blijft. Meer kleurengradaties, betere witbalans, contrast enzovoort. Je kan niet veel schade aanrichten. Maar door de vele data neemt een RAW file ook veel opslagruimte in. En is je memorycard zo vol. Veel fotografen, grafische vormgevers en editors gebruiken het RAW bestand in de bewerkingsfase. Na de bewerking wordt de afbeelding in een meer gecomprimeerd (=verkleinen) bestand opgeslagen. Meestal is dat een JPEG.

DNG (Digital Negative)

DNG is ook een formaat waarin niets van de gegevens verloren gaat te vergelijken met RAW. Dit wordt ook wel lossless genoemd in tegenstelling tot een lossy formaat. RAW is heel erg camera- of fabrikant-afhankelijk. DNG slaat foto-data op, op een meer verenigbare en generieke wijze dan RAW. Dit is handig omdat bijna ieder programma een DNG file kan lezen. Het omzetten van RAW naar DNG is echt aan te raden want het verkleint de maat van de afbeelding en is dan makkelijker te downloaden, uploaden of te versturen per e-mail. Een DNG is 15 tot 20% kleiner in formaat dan RAW zonder verlies van kwaliteit. Het neemt wel veel tijd in beslag om een RAW om te zetten naar DNG.

TIFF (Tagged Image File Format)

Een lossless file formaat. De afbeelding is opgebouwd in lagen. Deze afbeeldingen zijn niet geschikt voor publicatie op internet omdat ze veel plaats innemen, maar des te beter geschikt voor drukwerk. Veel foto-bewerkingsprogramma’s ondersteunen TIFF, zoals Photoshop, Lightroom, Illustrator, etc.

GIF (Graphics Interchange Format)
Je hebt ze vast al voorbij zien komen op het internet, bewegende afbeeldingen. Door het comprimeren gaat er veel data verloren en is dit formaat ongeschikt voor foto’s.

PNG (Portable Network Graphics)
Oorspronkelijk ontworpen om de GIF te vervangen. PNG is populair onder fotografen en grafische vormgevers. Dat komt omdat dit formaat weinig data verlies heeft (lossless) en PNG bestanden kunnen op het web gedeeld worden.
De mooiste toepassing van PNG is dat het transparante mogelijkheden biedt. Je kan een PNG makkelijk ergens overheen plaatsen zodat de achtergrond zichtbaar blijft. Denk bijvoorbeeld aan een logo op een afbeelding. Dit is fijn voor vormgevers omdat ze in lagen kunnen werken. Er is wel wat data verlies maar niet zo erg als bij een GIF, zodat je hoge kwaliteit blijft houden. Maar ondanks comprimeren is een PNG nog steeds van een groter formaat dan een JPEG.

JPEG (Joint Photografic Experts Group)
De meeste camera’s gebruiken dit formaat als standaard instelling. Het kan online en als afdruk gebruikt worden. Dat wat verloren is gegaan is niet iets dat het oog waarneemt, waardoor je veel ruimte bespaart. In het algemeen: het comprimeren is zo gedaan dat je nog steeds een hoge kwaliteit afbeelding hebt en je je niet druk hoeft te maken over de grootte van het formaat. Nadeel van JPEG is dat het niet is opgebouwd in lagen zoals een PNG. Dat betekent dat je niet meer naar een onderliggende laag kunt. Dus hoe meer je bewerkt hoe “slechter” de afbeelding wordt. Bewaar dus een onbewerkte versie waar je altijd op terug kunt vallen.

Hier lees je er meer over, het is in het engels:

Differences Between File Formats (RAW, DNG, TIFF, GIF, PNG, JPEG)


https://www.lifewire.com/differences-between-jpeg-tiff-and-raw-493186

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.