Een leuke hobby: Vogels fotograferen

Sinds de afgelopen coronajaren zijn we met z’n allen veel meer naar buiten gegaan. Lekker wandelen, fietsen, de natuur in, vogels kijken. Naar schatting gaan inmiddels ruim 400.000 mannen en vooral ook vrouwen op pad om natuurfoto’s te maken. Vogels nemen een belangrijke plek in als foto object.

Als vogelfotograaf geeft het mij een enorme kick om heel dichtbij te kunnen komen en vogels te kunnen bekijken, terwijl ze bezig zijn met hun dagelijkse bezigheden. Het is een kunst om een mooi plaatje te schieten, voordat ze snel wegvliegen... Die beweeglijkheid is meteen een extra uitdaging.

Zoals ik in mijn vorige blog “Mooie foto's maken met je mobiele telefoon” schreef, is het mooiste licht net ná zonsopkomst of vlak vòòr zonsondergang. Zacht rood, geel en oranje roepen gevoelens op van warmte en geborgenheid. Dit heet het gouden uurtje, oftewel een uur na zonsopkomst en een uur voor zonsondergang. Bijkomend voordeel van ’s ochtends vroeg op pad gaan is, dat vogels dan erg actief zijn, honger hebben en op zoek gaan naar voedsel.

Al stappend door de natuur kan je van alles met je mee dragen. Van hele zware en dure camera’s en uitrusting tot je lichtgewicht smartphone of een eenvoudig compact-cameraatje. Het maakt eigenlijk niet uit. Probeer voorzichtig dichterbij te komen zonder de vogel te verstoren. Vuistregel voor een goede foto is: het oog moet scherp zijn. Tenzij je een detail maakt van het verenkleed, want dan is er geen oog te zien.

Het is een open deur, maar voor een leuke foto moet je veel geduld hebben. Wachten, wachten, wachten, geduld, geduld, en nog eens geduld. Begin lekker dichtbij huis, een park in de buurt. Als je zelf een groene tuin hebt, dan komen daar ongetwijfeld veel gevederde vriendjes naar toe.

Weer thuis kan je gaan genieten van het resultaat. Als je de mooiste foto in een serie hebt gekozen, verwijder dan meteen alle soortgelijke foto’s van hetzelfde onderwerp. Kijk regelmatig in je fotogalerij, eens per dag, eens per week. Verwijder dan alle slechte, bewogen of wazige foto’s.

Wil jij ook eindelijk eens iets met al je foto’s? Als foto organizers denken én doen we graag met je mee. Bel of email ons gerust om er eens meer over te horen!

Een fazant in struikgewas

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.