Dozen vol beeldmateriaal: het kan ook even wachten!

De foto-organizers die zijn aangesloten bij de Foto Organizers Nederland zijn sterk in het begeleiden bij het maken van keuzes. Niet alleen over de vraag ‘wat doe je met je foto’s?’, maar zeker ook over ‘wanneer doe je dat dan?’ Organizen is immers hun vak.

Een klant vertelde dat hij de verhuizing van zijn moeder naar een verzorgingshuis coördineert. Het grote ouderlijke huis moet daarna helemaal leeg. Er moeten veel keuzes worden gemaakt over wat wel en niet te bewaren en wie wat wil hebben. Zo ook als het gaat om de enorme hoeveelheid – dózen vol – beeldmateriaal van zijn overleden vader, een enthousiast hobbyfotograaf. Dia’s, foto’s, negatieven en filmbanden... De familie ziet het niet zitten om daar tijd in te steken. Onze klant wil er wel wat mee, maar denkt ook ‘hoe dan?’

Al pratend kwamen wat belemmeringen langs: de enorme hoeveelheid moet op korte termijn uit het ouderlijk huis. Het beeldmateriaal kan niet met moeder mee, maar past ook met geen mogelijkheid in de kleinere woning van de klant. Familie zegt tegen hem ‘joh, als jij het leuk vindt om ermee aan de slag te gaan, doe het gerust’. Maar dat is ook wel weer een grote verantwoordelijkheid.

Toch lijkt het de klant leuk om iets met die foto’s te doen. Hij verwacht bijvoorbeeld dat er voor een lokale historische kring hele mooie en waardevolle afbeeldingen tussen zitten. En er speelt nog een heel ander ding: hij heeft nu gewoon geen tijd om dit project aan te pakken. Samen hebben we deze issues stuk voor stuk onder de loep genomen.

Als foto-organizer ben ik heel blij met de inzichten die hij had en de keuzes die hij vervolgens gemaakt heeft. De klant realiseert zich dat hij in feite de familiearchivaris is geworden. Die titel gaat hij nu bewust binnen zijn familie gebruiken. Hij laat hen weten dat hij naar eer en geweten die rol op zich zal nemen en daarmee geen ‘gezeur’ achteraf wil hebben. Ook kiest hij er op dit moment voor om de dozen met beeldmateriaal naar een externe, goed droge, opslag te brengen. Én… dat hij nu geen tijd heeft voor deze klus, maar die later zal oppakken.

En dit alles geeft RUST! Daar houden wij van.

diverse foto's

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.