De waarde van je beeldmateriaal

Oude cassettebandjes, videobanden en foto negatieven

Weer toegang tot dierbare gegevens

Een van onze eerste klussen in 2013 met ons bedrijf Digital Funeral Professionals betrof het veiligstellen van foto’s vanaf een mobiele telefoon van iemand die was overleden. Dat lijkt niet zo’n probleem zou je denken, maar het verhaal ligt iets gecompliceerder. De eigenaresse van de telefoon was slechts 15 jaar oud en was omgekomen bij een verkeersongeluk. En hoewel de ouders de telefoon via de politie in hun bezit kregen, was de toestel-code onbekend en konden ze daarom niet bij dierbare foto’s van hun dochter.

Datarecovery

Wij hebben de ouders uiteindelijk kunnen helpen met ‘datarecovery’. Een term die wordt gebruikt om bij data te komen dat niet meer op een normale wijze te benaderen is als gevolg van onbekende toegangscodes, schade zoals water of kortsluiting, maar ook apparatuur dat betrokken is geweest bij een ramp of vanwege een technisch defect.

Vorige eeuw - en nu

Vroeger was je voorzichtig met de 24 of 36 foto’s die je kon maken per rolletje met een analoog fototoestel, had iedereen boeken en dozen vol met afgedrukte foto’s en zat je tot vervelens toe tientallen dia’s of 8 mm films te bekijken met de familie. Het is nu 2019 en vrijwel iedereen, zeker de jeugd, maakt tegenwoordig van alles een foto of filmpje en dan natuurlijk met de mobiele telefoon. Ook in het huidige, digitale tijdperk blijft beeldmateriaal van onschatbare waarde.

Professionele fotografen maken soms wel honderden foto’s van
een bepaald beeld. Echt niet om ze allemaal te bewaren maar om uiteindelijk
daar de juiste, en enige foto uit te kiezen waar ze het meeste geld mee kunnen
verdienen, die uiteindelijk de krant haalt of waar ze het meest trots op zijn.

Maar waarom doen wij dat dan ook niet? En hoe langer je er mee wacht, hoe meer foto’s erbij komen. En het is toch ook gênant als je foto’s laat zien en jouw publiek moet 9x die zonsondergang zien? Was de eerste niet goed dan? Less is more. Gooi weg waar je niet tevreden over bent en bewaar uiteindelijk maar 1 foto of… als je het echt nodig vindt, een gelijkende foto maar dan vanuit een ander standpunt. Dat zorgt er niet alleen voor dat je enkel unieke foto’s laat zien, maar ook een opgeruimde telefoon, computer of harde schijf hebt en daarmee ook meteen weer ruimte vrijmaakt voor nieuwe composities.

Tip

Weet je dat je ook WhatsApp-chatberichten op je telefoon, inclusief datum & tijd, emoticons en de bijbehorende foto’s kunt bewaren in een overzichtelijk en gratis eBook met het uiterlijk zoals te zien is op je telefoon? Maak een Whappbook

Tot slot

Mocht jij ook niet meer bij belangrijke beelden op een telefoon of computer kunnen komen of wil jij je analoge foto’s, dia’s en films professioneel laten digitaliseren, dan kan je altijd bij ons terecht.

Dit gastblog is geschreven door Sander van der Meer van het bedrijf Digital Funeral Professionals

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.